Πώς να επιλέξω καζανάκι?

try

Έχετε αναλογιστεί ότι το καζανάκι αποτελεί το 30 % της κατανάλωσης νερού σε ένα σπίτι;

Πριν αποφασίσουμε σε ποιο καζανάκι θα καταλήξουμε με βάση τις ανάγκες του μπάνιου μας θα πρέπει να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά τους και τις βασικές τους  κατηγορίες ώστε να επιλέξουμε σωστά αυτό που θα μας εξυπηρετήσει.

Καζανάκια χαμηλής πίεσης

Είναι τα πιο συνηθισμένα καζανάκια, βρίσκονται στην πλάτη της λεκάνης και αποτελούν τμήμα της. Βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, η χωρητικότητά τους είναι 6 λίτρα νερού.

Τοποθετούνται πίσω από τη λεκάνη και είναι κατασκευασμένα είτε από πορσελάνη είτε από πλαστικό (δεν είναι τόσο συχνή η χρήση τους σε σύγχρονα μπάνια). Στερεώνονται στο πίσω μέρος της λεκάνης, ακουμπάνε στον τοίχο και πωλουνται σε σετ με τη λεκάνη της επιλογής σας. Αυτά τα καζανάκια τοποθετούνται παντα σε συνδυασμό με λεκάνες χαμηλής πίεσης, πράγμα που αποκλείει την ταυτόχρονη τοποθέτηση μιας κρεμαστής ή επιδαπέδιας λεκάνης.

Κάθε πορσελάνινο καζανάκι αποτελείται από τη βάση και το καπάκι του. Αυτό κατασκευάζεται μαζί με τη βάση και θηλυκώνει σε αυτή. Ο ρόλος του είναι να υπάρχει πρόσβαση στο μηχανισμό. Σε περίπτωση, όμως, που αυτό σπάσει, δεν αντικαθίσταται ως μεμονωμένο κομμάτι, αλλά πρέπει να αγοράσεις ολόκληρο το καζανάκι.

Tip: Προτίμησε μηχανισμό διπλής ενέργειας, που διαθέτει δεύτερο κουμπί και αδειάζει 3 λίτρα για την κένωση υγρών αποβλήτων. Αυτοί οι μηχανισμοί έχουν τεράστιο αποτέλεσμα στην εξοικονόμηση νερού. Μπορεί το οικονομικό όφελος να μην είναι μεγάλο, αλλά η επίδραση στο περιβάλλον είναι τεράστια.

Εντοιχιζόμενα καζανάκια

Τα εντοιχισμένα καζανάκια είναι μοντέρνας αισθητικής, εξοικονομούν χώρο και εξασφαλίζουν υψηλότερα επίπεδα υγιεινής.

Για να επιλέξεις το σωστό εντοιχισμένο καζανάκι, είναι απαραίτητο να ενημερωθείς από τον υδραυλικό σου για το τύπο που πρέπει να αγοράσεις. Τα εντοιχισμένα καζανάκια της κρεμαστής λεκάνης διαφέρουν από αυτά τις επιδαπέδιας. Επιπλέον, χρειάζεται να γνωρίζεις αν ο τοίχος  που θα μπει το καζανάκι είναι μονού ή διπλού τούβλου, και αν είναι γυψοσανίδα το πάχος της.

Tip: Aν επιλέξεις εντοιχισμένο καζανάκι, να προτιμήσεις επώνυμα εργοστάσια και καλή ποιότητα κατασκευής, διαφορετικά θα σου δημιουργήσουν πολύ γρήγορα σοβαρά προβλήματα, που θα έχουν υψηλό κόστος επισκευής. Στο τοίχο είναι σημαντικό να υπάρχει μόνωση κατά της εφίδρωσης, ηχομόνωση και εξαγωγή οσμών με φίλτρο ή σωλήνα.

Το εντοιχισμένο καζανάκι προσφέρει πολλαπλά λειτουργικά πλεονεκτήματα όπως εξοικονόμηση χώρου, εύκολο καθαρισμό και υψηλό επίπεδο υγιεινής.

Από άποψη αισθητικής, ο ενοχλητικός όγκος του καζανακίου καθώς και όλες οι συνδέσεις θα εξαφανιστούν πίσω από τον τοίχο, αφήνοντας ως μόνο ορατό σημείο την πλακέτα ενεργοποίησης, ένα κομψότατο πλέον στοιχείο design.

Καζανάκια Υψηλής Πίεσης

Τα καζανάκια υψηλής πίεσης τοποθετούνται αρκετά ψηλότερα από τη λεκάνη (συνήθως γύρω στο 1,5 μέτρο) και λόγω του μεγάλου ύψους τους αδειάζουν το νερό με μεγάλη πίεση. Γι αυτό, η χωρητικότητά τους είναι πολλές φορές μικρότερη από 6 λίτρα. Είναι συνήθως πλαστικά, και πλέον δεν χρησιμοποιούνται πολύ, με εξαίρεση κάποια πολύ ρετρό μπάνια, όπου επιλέγονται τα καζανάκια τύπου Νιαγάρα!

Επικαθήμενα Καζανάκια

Τα επικαθήμενα καζανάκια είναι χαμηλής πίεσης και αποτελούν ξεχωριστά κομμάτια από τη λεκάνη. Είναι συνήθως πλαστικά και αποτελούν μια πολύ οικονομική λύση αντικατάστασης σπασμένης πορσελάνης, όταν το μόνο κριτήριο είναι το οικονομικό και δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αισθητικές απαιτήσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Skip to content